Et bær er ikke alltid et bær

Det vi kaller bær er egentlig mange forskjellige frukttyper: de ordentlige bær, steinfrukter og falske frukter. Felles for alle de fruktene vi kaller bær er at de er saftige, har mer eller mindre fruktkjøtt og bidrar til å spre frøene til planten.

blåbær Oppgave. Les teksten samt artikkelen du finner lenke til nederst på siden og svar på følgende:

a) Hvilke typer deler vi frukter inn i?

b) Hva er forskjellen på frukt, bær og en grønnsak?

c) Du har en kurv som inneholder: epler, kirsebær, jordbær, vannmelon, gulrøtter og bringebær. Del disse inn i frukt, bær og grønnsaker.

De egentlige bærene i botanisk forstand er saftige og inneholder mange frø. Eksempler er blåbær, tyttebær, skinntryte, tranebær, rips, solbær og stikkelsbær.

Steinfrukter er saftige frukter med ett eller få frø omgitt av et hardt lag eller skall. Kirsebær, moreller, plommer, heggebær og slåpetorn er typiske eksempler. De har en tydelig stein i hver frukt.

Hos molter er det en stein inni hver av kulene som danner frukten. Hver enkelt molte består av mange små steinfrukter. Slik er det også hos bringebær, bjørnebær, åkerbær og teiebær.

Hos noen planter blir en frukt dannet av en annen del av blomsten enn fruktknuten, - da kaller vi frukten for en falsk frukt. Epler, pærer, rognebær, jordbær og nyper er falske frukter.

Einerbæret er ingen frukt, men egentlig en liten, litt kjøttfull kongle.

I naturen har bær to funksjonerer. De er mat for dyr og mennesker og de skal spre frø. Pattedyr og fugler spiser bærene og sprer frøene når de kommer ut med ekskrementene. Mange bær trenger å bli utsatt fr sur magesyre før de kan spire.

Det finnes mange svært giftige bær i naturen. Det er viktig å lære barn at de aldri skal spise ukjente bær. Liljekonvall får røde, blanke bær som kan se fristende ut. De er enormt giftige – å drikke vann fra en blomstervase der det har stått liljekonvall har forårsaket dødsfall hos små barn. Noen busker som kan være viltvoksende eller i hager har også giftige bær, f.eks. tysbast, vivendel, leddved og liguster.